Bydlení za pomoci hypotečního úvěru

Bydlení ve vlastním je rozhodně lepší variantou než místo bydlení v nájmu. Hypotéka je tak úvěrem na bydlení, které je jištěno nemovitostí. Při rozhodování a výběru adekvátní hypotéky je třeba se orientovat dle úrokové sazby a veškerých poplatků. Týká se i potenciálního pojištění, které je společně s hypotékou nabízeno.

karta za kartou

Hypoteční úvěr neboli hypotéka

Tento typ úvěru je na území České republiky určený pro fyzické a právnické osoby. Avšak pokaždé musí být zástavním právem k nemovitosti na území ČR. Převážně se za tímto účelem používá financovaná nemovitost. Nicméně není to však prioritní podmínkou. Potenciální je ručení i jiným objektem. Hypoteční banky poskytují v rámci své nabídky dva druhy úvěru. Jedná se o účelovou hypotéku, kde je vše striktně vázáno na investici do nemovitosti nebo neúčelovou hypotéku, která je známá čím dál více pod pojmem americká hypotéka, tj. úvěr lze čerpat na cokoli.

dům jako na dlani

Smysl aneb proč úvěr?

Možností v rámci potřeby získání a následně čerpání úvěru je mnoho, jako je například pořízení neboli koupě nemovitosti do osobního vlastnictví, investice do rekonstrukce a oprav v rámci nemovitosti, stejně tak finance na výstavbu nemovitosti apod. Rovněž však i refinancování současného úvěru od banky, jenž byl využit za účelem investice do nemovitosti.

Kdo může žádat o hypotéku?

Žadatelem o hypoteční úvěr může být osoba starší 18 let mající české občanství. Požádat o úvěr může i občan nemající české občanství, ale musí mít prokazatelný trvalý nebo dlouhodobý pobyt na území České republiky. Banky žadatele poté individuálně posuzují dle schopnosti splácení hypotečního úvěru.

Potřebné náležitosti k podání žádosti o úvěr

Nejsnadnější cestou je požádání o získání úvěru u své banky, kde máte založený i osobní bankovní účet. Jestliže se bude jednat o žádost u jiné bankovní společnosti, bude schvalovací proces trochu náročnější díky doložení potřebných dokumentů, jako je potvrzení o příjmu ze zaměstnání, dále zda je žadatel již po zkušební době v zaměstnání, jestli má pracovní poměr na dobu určitou či neurčitou, stejně tak je nutné prověření žadatele v registru dlužníků.

počítání bydlení

Někdy je možné se setkat i s potřebou doložení či předložení kupní smlouvy nebo darovací, výpis katastru nemovitostí, znalecký posudek nebo geometrický plán, stavební povolení apod. Uvedené dokumenty ovlivní proces v rámci schválení a jejich potřeba doložení závisí ohledně druhu nemovitosti.

Jestliže vám úvěr nebyl schválen. Nebo naopak chcete upřednostnit jinou cestu, nabízí se v tomto směru i další alternativy v rámci získání úvěru , kdy je takto získání peněz snadnější a rychlejší cestou. Příznivé je, že šanci má tak opravdu každý.