Europoslanci schválili směrnici daně z odkazu

Na konci března letošního roku úspěšně prošla směrnice k ochraně autorských práv na internetu, a to včetně dvou článků, se kterými většina českých europoslanců nesouhlasila. Poslední dva roky tato směrnice procházela změnami a získávala současnou podobu. Čeho konkrétně se týká a jak nás ovlivní? Na to se nyní podíváme.
 céčko v kolečku

Článek č. 11 a č. 13

Právě tyto dva články směrnice by se mohli označit jako kontroverzní a přelomové. Číslo 11 se zabývá tzv. daní z odkazu. To znamená, že všechny sociální sítě, vyhledávače a další podobné stránky budou poskytovateli služeb odvádět určitou částku za to, že budou moci provádět svou online činnost.
 
Článek číslo 13 ukládá novou povinnost internetovým platformám. Nově se budou muset zajímat o to, zda je obsah zveřejňovaný na jejich stránkách originální a neporušuje žádná autorská práva. To znamená, že online obsah a texty budou podléhat stejným autorským právům jako časopisy, knihy a další výsledky kreativních aktivit.
 tablet dívky

Hlasování pro vs. proti

Podívejme se, kdo z našich zástupců v EU hlasoval pro a kdo proti novým úpravám. Obecně bylo pro celkem 348 poslanců, proti naopak 274 poslanců. Je tedy vidět, že rozdíl mezi nimi nebyl nijak velký. Češi, kterým se úprava zákona líbila, byli:

  • Pavel Svoboda (KDU-ČSL),
  • Michaela Šojdrová (KDU-ČSL).

 
Hlasování se zdrželi Luděk Niedermayer z TOP 09, Miroslav Poche z ČSSD, Dita Charanzová z ANO, Martina Dlabajová z ANO a Stanislav Polčák ze STAN. Na druhé straně barikády stáli například:

  • Olga Sehnalová, Jan Keller (ČSSD),
  • Jiří Pospíšil (TOP 09),
  • Jaromír Kohlíček, Kateřina Konečná, Jiří Maštálka (KSČM) a mnoho dalších.

 
Z těchto přehledů je jasné, že tato úprava v EU rozdělila politiky na dva tábory. Některým přijde jako dobrý nápad, jiným ne. Politická strana Piráti ovšem varuje před tím, že nové úpravy změní celou situaci v online světě, zejména v oblasti copyrightu. Co to bude znamenat pro nás jako běžné uživatele, uvidíme časem.