Určete si své hranice

Nákupy

Plot slouží k ochraně našeho majetku a soukromí. Odděluje náš soukromý prostor a vytyčuje hranice. Díky správně zvolenému plotu zůstane žádoucí uvnitř a nežádoucí venku. Jak ale takový plot zvolit? Záleží na několika faktorech, mezi něž patří i naše finanční možnosti, požadavky a náš vkus. Jaké tedy máme možnosti při výběru plotu?

pletivový plot

Nasouvaný plot

Nasouvané ploty, jejichž základ tvoří beton, se dnes těší čím dál větší oblibě. Montáž betonového plotu trvá obvykle v řádu hodin, což je benefit, který ocení snad každý. Mimo to jsou betonové ploty bezpečnější, cenově dostupné a jejich designové zpracování působí velmi vkusně. Výplň si můžeme zvolit sami.

Toužíme-li po jednoduchosti, dobrém vzhledu a nízké ceně, ideální volbou budou nasouvané desky, jejichž design si zvolíme sami. Mohou být zdobeny z jedné, nebo obou stran.

Dále lze volit variantu dřeva, která působí přirozeněji, avšak se jedná o variantu dražší a náročnější na údržbu. Pro ty kdo trvají na dřevěném designu, ale hledají příhodnější variantu, doporučuje se plastová výplň, která se vzhledem pokouší napodobit dřevěné desky.

Kov je také variantou, kterou lze na výplň použít. Většinou se jedná o kovové tyče, které lze zakončit ostrým hrotem, což nejenže působí elegantně, ale zabrání to nežádoucímu vniku. Nikdo se přeci nechce nabodnout. Nevýhodou je průhlednost a samozřejmě vyšší cena.

Materiály použité k výplni lze také kombinovat k dosažení požadovaného výsledku.

Pokud toužíte po betonovém plotě, nejvhodnější volbou bude oslovit firmu MPC, která se postará o zaměření, výrobu, konstrukci vašeho plotu a případně zajistí i likvidaci toho starého.

Dřevěný laťkový plot

Dřevěný laťkový plot lze často vidět na amerických předměstích, ale i u nás se s ním setkáváme poměrně často. Tento druh plotu působí přívětivě, přírodně a klasicky. Nevýhodou ovšem je omezené soukromí, jelikož tento plot nedokáže plně zabránit vniku nežádaných návštěvníků. Rovněž cena je vyšší a údržba náročnější.

dřevěný plot

Pletivový plot

Není to tak dávno, co byl pletivový plot všude oblíbený díky nízké ceně. Nyní však cena pletivového plotu převyšuje cenu plotu betonového. Montáž rovněž zabere delší dobu, ačkoliv to vypadá jednoduše. Tento plot navíc neposkytuje příliš soukromí, nepůsobí zrovna vkusně a je snadné se přes něj dostat, či jej nějak poškodit. Jeho využití se doporučuje spíš k ohraničení polí, nebo jiných užitkových pozemků.

Živý plot

Co se designu týče, živý plot rozhodně vede. Nevýhodou je, že vám jej nikdo jen tak nepostaví. Musíte si jej vypěstovat sami. Na jeho údržbu si však můžete najmout zahradnickou firmu. Živý plot je neprůhledný a nejpřírodnější variantou. Bez klasického plotu se však stejně nedoporučuje.

A jaký plot si vyberete vy?